Haaveeni ekologisesta kodista toteutuu tekemällä vaikeita päätöksiä ja sietämällä epävarmuutta

Asuntomessukaava

Anna Evilä

Haaveenani on rakennuttaa mahdollisimman kaunis, ekologinen talo, joka on tehty kierrätetyistä rakennusmateriaaleista ja luonnonmateriaaleista. Tämän blogikirjoitussarjan 1. osassa ostetaan tontti ja ollaan heti valmiita luopumaan siitä.

Haaveeni leijui turvallisen tavoittamattomana ilmassa, kunnes eräänä talvisena päivänä seisoin vieraan oven takana ja epävarmuuttani toivoin, ettei kukaan avaisi. Ovi kuitenkin aukeni ja kerroin tomerasti, että haluaisin ostaa tontin, joka kyseisestä tilakeskuksesta oli lohkottu. Tämä käynti johti elämäni isoimpiin kauppoihin vuoden 2022 huhtikuussa. Kauppojen jälkeen alkoi hykertelyä ja huolia vuoronperään viskova vaiheilu. Tontti löytyi, kun tarkastelimme Keravan 2024 asuntomessujen kaavaa tarkemmin. Peltotonttien lomassa sijaitsi yksityisomisteinen, metsäinen ja kallioinen lohko. Reilu 1000 neliötä, jolla on rakennusoikeutta 220 neliötä, ja hintaa sen verran, että yllätysperintöni riittää siihen juuri. Mutta maatahan kannattaa ostaa aina, eikö? Olen taloudellisesti yksin vastuussa rakennusprojekstista, josta en vielä ymmärrä mitään. Onneksi olen aikaisemminkin heittäytynyt onnistuneesti visioideni varassa.

Myyn koko tontin sittenkin pois

Hermostuin Keravan kaupungin julkaistua alueen puistosuunnitelman. Ärsyttävästi juuri minun tonttini edustalle, vapaan peltonäkymän horisonttiin, nousee toiminnallinen leikki- ja liikunta-alue. Puistosijoittelu on mielestäni kokonaisuudessaan tehoton, koska se muun muassa tarkoittaa, että alueen päiväkodin ja kaupungin leikkialueet sijoittuvat vierekkäin. Perhanan perhana. Ärsytti. Tonttikauppojen kunniaksi avattu skumppakin väljähtyi jääkaappiin. Pari kuukautta pyörittelin ajatusta, että laitan tontin sittenkin uudelleen myyntiin.

Tarvitsin monta vakuuttelua tontin ainutlaatuisuudesta ja näkymien sijoittelumahdollisuuksista, jotta pääsin puistoahdistukseni yli. Tontti on nyt minun ja rakennussuunnittelu alkaa pääarkkitehdin kanssa.

Tämä oli ensimmäinen osa kahden vuoden talonrakennusprojektista, joka tulee varmasti sisältämään monta muutakin epäilyksen hetkeä ja isoa päätöstä. Olen kuitenkin innoissani, sillä tästä tulee enemmän kuin talo.

Aiomme tosissamme raivata tietä ekologisesti kestävän rakentamisen yleistymiselle

Haluaisitko sinä, yrityksesi tai hankkeesi mukana? Ota yhteyttä: anna.evila@jalotus.fi

Kirjoittaja on mahdollisimman ekologista taloaja pihaa rakennuttava nelikymppinen, kahden alakoululaisen yhteishuoltajuusäiti, jolla on ei saman katon alla asuva elämänkumppani sekä elämäntyö kestävän elämän yhteisö Jalotuksen perustajana ja kehittäjänä.

Edellinen
Edellinen

Miten rakentaa ekologinen omakotitalo?