Jalotuksen tulevaisuustarinat

Sitra julkaisi tämän vuoden Megatrendit - selonteon globaaleista mahdollisista kehityskuluista. Megatredit tarkastelevat tulevaisuutta viiden päänäkökulman kautta: luonnon, talouden, vallan, ihmisten ja teknologian. Megatrendit avaavat tämänhetkisiä muutoksia yhteiskunnan ja maailman tasolla ja voivat auttaa käsittämään tulevaisuutta.

Vuoden 2023 Megatrendit ovat tässä:

  1. Luonnon kantokyky murenee

  2. Hyvinvoinnin haasteet kasvavat

  3. Demokratian kamppailu kovenee

  4. Kilpailu digivallasta kiihtyy

  5. Talouden perusta rakoilee

Megatrendit voivat vaikuttaa synkiltä, kirjoittaa Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva. Niin kauan kuin voimme tehdä asioita, voimme myös muokata tulevaisuusnäkymiä, uskomme me Jalotuksella. Uhkakuvien ohelle voimme visioida toivottuja näkymiä - ja elää niitä myös todeksi. Tässä Jalotuksen tulevaisuustarinat.

Jalotus ja maailman tila

Kestävään elämäntapaan siirtymisen tarve on meille kaikille viimeistään nyt hyvin selkeä. Siitä antavat viitteitä muuttuvasta ilmastosta ja huonovointisesta luonnosta kertovat uutiset ja yhteiskunnalle yhä vaarallisempaa tulevaisuutta ennustavat ilmasto- ja luontoraportit. Uutiset ovat tuntuneet ahdistavilta, mutta onneksi niin yhteiskunta kuin kaikki sen eri sektoritkin ovat heränneet tekemään osansa. Yhä uusia ilmasto- ja luontokatastrofia ratkaisevia tekoja keksitään ja toteutetaan. Jalotus auttaa jokaista meistä tarttumaan toimeen ja toteuttaa elämäntapamuutoksen konkreettisesti. Kestävän elämän taidot ovat myös parantaneet varautumistamme alati muuttuvan maailman erilaisiin poikkeustilanteisiin. Passiivisen kuluttajuuden aika on ohi, olemme aktiivisia eläjiä, jotka pystyvät itse vaikuttamaan arkensa järjestämiseen.

Jalotuksen toiminnan tuloksena sadat tuhannet suomalaiset ovat muuttaneet elämäntapansa kestäväväksi. Toiminta on levinnyt myös Suomen rajojen ulkopuolelle ja käytössämme ovat parhaat ratkaisut ympäri maailman. Omaa ilmasto- ja luontovaikutustaan voi kohtuullistaa maapallon kantokyvyn kestäväksi monella eri tavalla. Jalotuksen Keravan keskuksessa on esillä laaja skaala kestävään asumiseen ja arkeen liittyviä laitteita, palveluja sekä tekemisen tapoja, joiden ilmastovaikutus on laskettu ja todennettu. Toteutuksiin voi tulla tutustumaan, niistä voi tulla oppimaan ja niitä voi ostaa kotiinsa. Jalotus toteuttaa Keravalta käsin tehtäväänsä kolmen päätehtävän yhdistelmänä:

Jalotus on monipuolinen ja kattava arjen kiertotalouden malli- ja kokeilualue sekä oppimisympäristö.

Jalotus on ekologisen elämäntavan innostus- ja opastuskeskus valtakunnan kattavalle toimintaverkostolle.

Jalotus koordinoi ja tuottaa alati uusia, parempia arjen kiertotalousinnovaatioita.

Kestävä kuluttaminen

Jokainen meistä on ymmärtänyt, että luonnonvarojen kulutusjuhlat ovat ohi. Jokainen uusi, ostettu tavara kuluttaa vettä, energiaa ja luonnonvaroja. Ymmärrämme, että meillä on jo käytössä ja kierrossa kaikki se materiaali, jota tarvitsemme. Raaka-aineita ei enää tarvitse louhia tai kerätä luonnosta, koska kierrätys ja kiertotalous toimivat. Hukkaa ei ole - meillä ei ole siihen varaa. Emme ymmärrä, miksi joskus käytimme rahamme ja luonnonvaramme laaduttomaan pikamuotiin, kertakäyttöisiin tavaroihin ja laitteisiin, joiden ei koskaan ollutkaan tarkoitus kestää käytössä tai olla korjattavia. Myös se maailma, jossa ympäröimme kotimme kemikaaleja sisältävillä materiaaleilla ja valutimme viemäreiden kautta vesistöihimme synteettistä kosmetiikkaa ja mikromuovia tuntuu nyt hyvin kaukaiselta.

Jalotuksen kestävän kuluttamisen mekassa raaka-aineina käytetään kierrätettyjä materiaaleja ja tavaroita, ylijäämää ja luonnonmateriaaleja. Korjaus-, huolto- ja uudelleenmuokkauksen ammattilaiset palvelevat asiakkaitaan ja kehittävät yhä uusia tapoja hyödyntää jo olemassa olevia hyödykkeitä. Jalotuksesta nousevat taidot leviävät Jalotuksen kanavien kautta yhä laajemmalle. Korjaus-, huolto ja uudelleenmuokkauspalveiden arvostus kasvaa kaikkialla ja valtio tukee toimintaa hienosti.Kestäviä tuotteita saa yhä enemmän myös perusmarketeista. Jalotuksen upcyclatut puu- ja pyöräilytuotteet, vaatteet, rakennusmateriaalit ja huonekalut ovat niitä uusia pakko saada -tuotteita. Auto vaihtuu kaupunkiympäristössä yhä useammin pyörään, kun pyörä on liikkumisvälineen lisäksi kantamuksia helposti kuljettava laite. Jalotus on etunenässä vaikuttanut siihen, että muodikkainta on se, kuinka pitkäikäinen tuote on ja kuinka monta kertaa siihen käytetty materiaali on kiertänyt. Suosituimpia somevaikuttajien julkaisuja ovat ne, joissa esitellään kymmeniä vuosia käytössä olleita vaatteita. Paikat, korjauksen jäljet ja kierrätysmateriaalien näkyvyys ovat kunniamerkkejä käyttämissämme hyödykkeissä.

Ruoantuotanto

Agraariyhteiskunta on tehnyt osittaisen ja uudelleen muokatun paluun elämäämme. Haluamme osallistua ruuantuotantoon myös itse ja pitää huolta maaperästä, joka antaa meille ravintoa. Ravinteita osataan arvostaa ja kierrättää niin, etteivät ne valu lisääntyneiden sadevesimäärien mukana rehevoittämään edelleen vesistöjämme. Päinvastoin, osaamme hyödyntää aikaisemmin meriin laskemamme ravinteet viljelmillämme. Aikaisempi viljelytapa on yleisesti historiaa, emme enää ylilannoita, yksipuolista, tiivistä ja köyhdytä maaperää.

Ymmärrys siitä, kuinka paljon vettä, ravinteita ja työtä yhdenkin salaattipuskan kasvattaminen on vaatinut, on saanut meidät käsittämään, että ruokahävikkiä ei voi syntyä. Olemme opetelleet uudelleen kotitarveviljelemään, säilömään ja käyttämään lähellä tuotettuja sekä villinä kasvavia raaka-aineita. Kasviproteiinit ovat meille tuttuja. Liha on tehnyt paluun vanhaan, sitä on tarjolla vain erityisinä hetkinä. Tarve sille, että meillä on vuodenajasta toiseen tarjolla kaikenlaista ruokaa ja raaka-aineita yllin kyllin ei tunnu enää tärkeältä. Saatavuus voi aivan hyvin seurailla sesonkeja ja vaihtelu tuntuu vain virkistävältä. Muutos näkyy myös lähiruokakaupoissa.Jalotus on yksi tärkeimmistä toimijoista, joka kannustaa ja opastaa toteuttamaan urbaania yhteisömaataloutta. Jalotuksen kumppanuusmaataloustoiminta on osa laajaa verkostoa, joka palauttaa ruuantuotannon lähelle ihmistä. Rakennettu ympäristö, rakennukset, katot, terassit ja parvekkeet sekä piha-alueet ja pientareet kuuluvat nykyajan viljelyalueisiin. Lähiympäristömme ja kotimme ovat vehreitä ja kauniita. Jalotuksen urbaanin yhteisömaatalouden keskus neuvoo ja varustaa ihmisten ja naapurustojen viljelmiä samalla kuin se tuottaa ravintoa Kivisillan asuinalueelle.

Viljelytapa on systemaattisesti luontoa eheyttävä ja ravinteita täydellisesti kierrättävä. Jalotuksen avulla jokainen meistä voi polttaa pyrolyysissä maatuvan aineksen biohiileksi ja sitoa näin hiilen niin, ettei se vapaudu ilmakehään. Biohiilettämällä tuotamme myös maanparannusainetta. Tuotantoeläinten uusi rooli on vahvistunut Jalotuksessa. Eläimet vahvistavat luontoyhteyttämme ja auttavat meitä ymmärtämään, että ihminen on vain yksi osa monipuolista luontoa ja maailmaa. Cityfarmari ei hoida eläimiä saadakseen lihaa vaan saadakseen seuraa ja mahdollistaakseen laiduntavien eläinten ja lannan hyödyntämisen maaperän viljavana ja rikkaana pitämisessä.

Kestävä asuminen

Emme enää ole halunneet elää erillistä elämää, jossa asuinlähiöiden rooli on asuttaa jokainen omaan soppeensa. Olemme huomanneet, että sen lisäksi, että yhteistyö ja kanssakäyminen naapureiden kanssa vähentää yksinäisyyttä, se myös helpottaa ekologisesti kestävän elämän elämistä ja on taloudellisesti järkevää. Emme enää kilpavarustele pihojamme ja työkaluvajojamme naapureidemme kanssa, vaan olemme keksineet mitä kaikkea kannattaa omistaa yhdessä ja millaista hyödykkeiden, avun ja kasvatetun sadon vaihdantaa meidän kannattaa yhdessä toteuttaa. Pystymme käsittelemään suurimman osan harmaasta, ja jopa mustasta vedestämme tontillamme, tuottamaan sähköä itse, hyödyntämään kasvavat sademäärät sen sijaan, että ne tuhoavat rakennuksiamme. Piha-alueiltamme ei enää löydy paahteisia vieralajien koristamia nurmikenttiä ja elottomia kiveyksiä vaan viihtyisiä ja vehreitä, hulevesiä hyödyntäviä lähikeitaita, joissa on tilaa niin oleskelulle, hyötykasveille kuin pörriäisillekin. Asuinpaikkamme on kuin osa lähiluontoa, sillä lisäämme rakentamallemme alueelle luonnonalueita ja hyödynnämme rakennettua ympäristöä viljelyyn. Ymmärrämme, että jopa yksittäisen puun arvo tontilla on korvaamaton: se suojaa paahteelta ja imee satoja litroja vettä. Myös pimeys ja tähtitaivaan näkyminen ovat arvossaan.

Jalotus tarjoaa esimerkkejä ja tuotteita kestävän asumisen toteuttamiseen. Innovoimme ja tarjoamme myyntiin mm. savukaasuja vähentäviä tulisijoja, vesivessojen tilalle helppokäyttöisiä kuivakäymälöitä ja piha-alueiden toteutusmalleja. Opastamme sellaisten kierrätettävien ja luonnomukaisten rakennusmateriaalien käytössä, joita käyttämällä asunto on terveellinen ja ekologinen ympäristö. Nykyisyyden taloista ei synny purkamisen jälkeen ongelmajätteitä ja kiertoon kelpaamattomia materiaaleja. Vinkkaamista ja opastamista varten olemme rakentaneet esimerkkitalon, jossa on juuri sopiva määrä neliöitä ja jonka talotekniikka pystyy puhdistamaan vettä ja hyödyntämään sadevettä, aurinkoenergiaa ja tuulienergiaa. Talo on rakennettu niin, että sisäviljely sekä kausiviljely onnistuvat talon rakenteissa. Talo on asemoitu kaavaan niin, että se hyödyntää passiivisesti auringonvaloa ja eristystä lisäävät rakenteet on sijoitettu pohjoiseen. Tonttimaata on tarvinnut muokata vain vähän, jotta talo on voitu rakentaa.Jalotus on Kivisillan asuinalueen yhteisöllinen keskus, joka kutsuu mukaan toimintaan, järjestämään vertaistoimintaa sekä yhteiskäyttämään juhla- ja työtiloja. Jalotus koordinoi alueen lainaamoja, kunnostus- ja huoltopisteitä sekä naapurustotoimintaa. Jalotuksen yhteisölliset mallit ovat levinneet myös kaikkialle Suomeen.

Jalotuksen rooli yhteiskunnassa ja toiminnan järjestäminen

Yhteiskuntamme asukas- ja yksilölähtöinen kansalaistoiminta on järjestynyt 1900-luvun alussa kansansivistystyötä toteuttavien työväen- ja toimelantalojen myötä yksittäisiä ryhmiä palveleviksi yhden asian yhdistyksiksi, työttömien keskuksiksi ja nuorisotaloiksi. Jalotus sen sijaan toteuttaa elämisenkulttuurin muutoksen kokoamalla ihmiset yhteen yhteisen asian äärelle. Oppimaan toisiltamme, kantamaan huolta omasta ja kanssaihmistensä hyvinvoinnista sekä elämään siten, ettei asuminen maapallolla käy mahdottomaksi. Jalotuksen solidaarisella mallilla jokaiselle ihmisryhmälle tarjotaan mahdollisuus toimia. Jalotuksen toimintamalli hyväksikäyttää vain yhtä luonnonvaraa - yksittäisten ihmisten käyttämätöntä toimintapotentiaalia. Ihan jokainen meistä pystyy tekemään osansa.

Jalotuksen toiminnan pääkeskus on Humblebergin kartanolla. Pääkeskuksesta koordinoidaan Jalotus-brändin ja konseptin alla, Suomessa ja ulkomailla toteutettavaa, kestävää elämäntapaa toteuttavaa toimintaa. Jalotus jalkautuu eri tavoilla yhteiskuntaan. Eri puolilla maata asuvat soihdukantajat ovat avanneet paikkakuntansa tyhjään tilaan tai naapuruston yhteistilaan alueen asukkaat yhteen kokoavan paikan, jossa toteutetaan lähiviljelyä, opitaan toisilta ja vietetään aikaa. Toisilla paikkakunnilla järjestetään lähiympäristöä putsaavia ja luonnontilaan palauttavia tempauksia. Laajemmassa mittakaavassa Jalotus on osa valtakunnallista ja kansainvälistä toimijaverkostoa, joka mahdollistaa kestävän elämän.

Jalotuksessa myös ratkotaan aktiivisesti ongelmia, jotka hidastavat kestävän elämän tuotteiden ja laitteiden käyttöönottoa. Jalotuksen avoimeen innovointiin pohjautuva toiminta tuottaa yhä uusia prototyyppejä, joista kehittyy luonnonvaroja tuhlaaville laitteille ja tavaroille entistä houkuttelevampia korvaajia. Prototyypit tehdään ja niitä kokeillaan Keravalla. Jalotus myy ekologista arkea mahdollistavia tuotteita ja näin rahoittaa yhteiskunnallista tehtäväänsä. Jalotus myös solmii arvoihinsa sopivia yhteistyökumppanuuksia yritysten kanssa, joiden toimintamalleja ja tuotteita se kehittää. Jalotuksen tuottamien palveluiden ja tuotteiden sekä suosittelemien ratkaisujen ilmasto-, luonto-, materiaali- ja ravinnevaikutukset pystytään laskemaan ja ilmoittamaan.

Yksilöille, kenelle tahansa meistä, Jalotus on palvelukokonaisuus, joka tarjoaa opit ja konkreettiset tuotteet kestävän elämän toteuttamiseksi.

Edellinen
Edellinen

Strategiasta virkistykseen, poliittisista linjauksista ruohonjuuritasolle

Seuraava
Seuraava

Viisi vinkkiä kestävämpään jouluun