Kestävämmän ruoan tulevaisuus syntyy viljelmistä, joiden kumppanuudet ja rahoittajat on mietitty suunnitelmallisesti ja ennakoiden

Maailmassa, jossa ilmastonmuutos, elintarviketurva ja ympäristön heikkeneminen häilyvät horisontissa, maataloutemme sydämessä sykkii toivon kipinä: pienimuotoinen, monipuolinen ruoantuotanto. Tarvitsemme kumppanuuteen perustuvia viljelmiä, joissa kaikki osapuolet tekevät yhteistyötä kestävämmän ja oikeudenmukaisemman ruoan eteen. Kumppanuusviljelmien rahoituspohja on nyt tarpeen miettiä uusiksi. 


Kävimme syyskuussa vierailemassa Green city farmilla Helsingin Malmilla. Vierailulla tutustuimme Green City Farmin laajentuneeseen viljelytoimintaan. Vierailun päätavoite oli pohtia yhdessä kestäviä rahoitusratkaisuja yhteisöllisille viljelmille. Green city farm on pitkän linjan toimija ja sen viljelystä vastaava Heidi Hovi-Sippola on yksi kumppanuusmaatalouden pioneereista Suomessa. 

Green City Farmin viljelytoiminnan asiantuntija Heidi Hovi-Sippola esitteli Juliane Boyn kanssa pellon laajaa lajikevalikoimaa ja viljelytekniikkaa. Oikealla Jalotuksen kumppanuusviljelyn asiantuntija ja puutarhuri Teija Timilsina.

Green city farm tuottaa ja lähettää tuoreita vihanneksia, juureksia, yrttejä sekä syötäviä kukkia muun muassa helsinkiläisille ravintoloille, kotitalouksille ja green care -toimintaan kuuluville  sosiaalialan toimijoille. Pelto toimii myös Perhon liiketalousopiston Malmin kampuksen kestävän kehityksen oppimisympäristönä. Niin opiskelijat yhteistyökumppanit kuin asiakkaat saavat mahdollisuuden osallistua viljelyyn, ruoanvalmistukseen sekä yhteisölliseen toimintaan.

Green City Farm on esimerkki toimijasta, joka pyrkii omalla toiminnallaan lisäämään koko maapalloa koskevan ruokajärjestelmän kestävyyttä pellolta pöytään suojelemalla luonnon monimuotoisuutta, ekosysteemipalveluita ja säästämällä luonnonvaroja. Malmilta käsin tehdään aloja ylittävää yhteistyötä lähialueen ravintoloiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa kestävämmän globaalin tulevaisuuden puolesta.

Tarvitsemme lisää yhteistyötä viljelijöiden, kuluttajien, yritysten ja ruoka-alan toimijoiden välille

Pienet ja keskisuuret perhetilat muodostavat Euroopan ruuantuottajien selkärangan. Euroopan mittakaavassa noin yleisesti alle 50 hehtaarin tiloja voidaan kutsua pientiloiksi. Maailmanlaajuisesti 70% ruuasta tuotetaan nimenomaan pientiloilla. Nämä tuottajat ovat keskeisessä roolissa oikeudenmukaisemman ja kestävämmän ruoantuotannon rakentamisessa.

Kumppanuusmaatalous on ruoan tuottajan, kuluttajan ja muiden kumppaneiden yhteistyössä toteuttamaa viljelyä, jossa kulutta, ravintola tai muu ruoan käyttäjä sitoutuu ostamaan tietyn osuuden satokauden sadosta, ja viljelijä puolestaan sitoutuu tuottamaan sadon. Kun kumppanuusmaatalous rantautui Suomeen reilut kymmenen vuotta sitten, uskoimme sen tuovan viljelijöille varmemman tulonlähteen, tasoittavan tuotannon riskejä ja lisäävän ruuan eteen tehtävän työn arvostusta. 

Suorat kuluttajakumppanuudet eivät kuitenkaan ole riittäneet kestävän talouden ylläpitämiseksi. Pioneerityö on tehty liian usein viljelijän kustannuksella, joka on johtanut taloudellisiin haasteisiin ja viljelijöiden loppuunpalamisiin.  

Jotta kumppanuusmaatalouden mahdollisuudet saadaan kukoistamaan,  viljelijöiden täytyy rakentaa toimintansa laajemman kumppanuusverkoston varaan.  

Jalopelto toimii esimerkkinä laajan kumppanuusverkoston viljelmästä 

Jalotuksen keväällä 2024 lanseerattava Jalopelto perustuu uudistavan viljelyn käytäntöihin. Niiden avulla rikastutetaanmaaperää, säästetään vettä ja vähennetään haitallisten kemikaalien tarvetta. Toteutamme viljelykiertoa ja luonnollista tuholaistorjuntaa sekä maan ja sen resurssien kokonaisvaltaista hoitoa.

Jalopellolla opitaan ruuantuotantoa osallistumalla viljelmän toimintaan pitkin kasvukautta. Jalopellon jäsenet käyvät viikoittain noutamassa satoa.

Jalopelto rakennetaan laajan kumppanuusverkoston varaan. Kumppaneiden löytämisessä auttaa se, että myös toimintamme on laajamittaista. Terveellisen ravinnon tuottamisen lisäksi osallistumme aktiivisesti koulutushankkeisiin, järjestämme työpajoja, maatilakierroksia ja tarjoamme vierailijoille käytännön kokemuksia. Pelto toimii ulkoluokkahuoneena, jossa ihmiset voivat oppia luonnon monimuotoisuuden, kestävän maatalouden ja vastuullisen maanhoidon tärkeydestä.

Kumppanuusverkostot syntyvät yhteistyössä lähiympäristön toimijoiden, kuten Keravan kaupungin, kirjaston ravintokasvatusyhdistyksen ja naapuruston viljelijöiden kanssa. Kutsumme heidät alusta alkaen mukaan keskusteluun ja pyrimme määrittämään yhteiset mielenkiinnonkohteet, vahvuudet ja heikkkoudet. Etsimme pinnat, joissa täydennämme toisiamme. Etsimme rahoittajia ravintoloista, leipomoista, yhdistyksistä ja kouluista kuluttajien lisäksi. Oikeiden rahoittajien avulla voimme rakentaa molempia osapuolia hyödyttävät raamit yhteistyölle. 

Epävarmassa maailmassa pienet ja monipuoliset maatilat osoittavat yhteisön voiman, monimuotoisuuden kauneuden ja lupauksen kestävästä tulevaisuudesta. Nämä viljelmät tarjoavat kurkistuksen maailmaan, jossa ruoantuotanto toimii sopusoinnussa luonnon kanssa, elintarviketurva on jaettu vastuu, ja jossa maata parannetaan tuleville sukupolville.

Järjestämme kaikille avoimen infotilaisuuden Jalopellon toiminnasta Keravan kartanolla 14.11.2023 klo 18. Tervetuloa kuulemaan tulevasta toiminnastamme. Lue lisää Facebookista. Osallistuminen ei maksa mitään eikä mukaan tarvitse ilmoittautua. Voit myös ilmoittautua Jalopellon tiedotuslistalle ja saada ensimmäisten joukossa tietoa suunnitelmien etenemisestä. Ilmoittautumislomake täällä.

Voit lukea myös aiemmasta vierailustamme vuonna 2021 kirjoitetusta blogistamme.  


Teksti: Teija Timilsina

Edellinen
Edellinen

Koulupuutarha opettaa lapsille, mistä ruoka tulee ja mitä sen eteen täytyy tehdä

Seuraava
Seuraava

Jalotus haastoi Suomi-areenan yleisön pohtimaan, millä valinnoilla he voivat keventää omia päästöjään